Dit is de grootste oorzaak van de stijgende CO2-uitstoot in 2021

Carlyn
Carlyn van Beekveld
maandag 03 mei 2021, Geschatte leestijd: 1min

Jaarlijks voorspelt het International Energy Agency (IEA) het wereldwijde energieverbruik voor komend jaar. Onlangs heeft het IEA het rapport uitgebracht voor 2021. In het kort: niet best. Lees snel verder voor de grootste oorzaak van de stijgende CO2-uitstoot en tips hoe jij iets goeds kan doen!

Tijdelijke daling

Afgelopen jaar leek het er op dat de CO2-uitstoot daalde. Dit was even ook het geval. Door de corona pandemie werden er namelijk veel productieprocessen stilgelegd. Dit zorgde voor een daling in het energieverbruik en de wereldwijde CO2-uitstoot. Top dus! Maar IEA verwacht dit jaar toch weer een stijging..

Nieuwe markten

Hoe kan het dan dat de CO2-uitstoot in 2021 toch weer gaat stijgen? Dit heeft volgens het IEA met name te maken door nieuwe markten die zijn ontstaan. Deze nieuwe markten zijn groeiende en ontwikkelen zich snel. 

Vooral China, India en Brazilië zijn nieuwe markten die snel groeien. Het jammere is dat deze markten niet perse heel duurzaam zijn. De wereldwijde vraag naar energie zal waarschijnlijk toenemen met 4,6%.

Grootste oorzaak stijgende CO2-uitstoot

Een stijging in het energieverbruik is natuurlijk niet perse erg. Maar de manier waarop de energie wordt opgewekt wél. De meeste energie wordt namelijk nog steeds opgewekt met kolen. En dit zorgt voor enorm veel CO2-uitstoot. 

Wat nu?

Het doel is natuurlijk nog steeds om de CO2-uitstoot wereldwijd te verminderen. Nederland werkt mee aan dit doel met behulp van het Europese klimaatakkoord. Zo hebben alle landen binnen de EU met elkaar afgesproken om te streven naar minimaal 40% minder uitstoot in 2030. 

Steentje bijdragen

Goed nieuws: ook jij kan je steentje bijdragen! Door energiebesparende maatregelen bij jou thuis draag je bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot. Daarnaast bespaar je vaak tot honderden euro’s per jaar als je minder energie verbruikt. Win-winsituatie dus!

Gratis verduurzamingsadvies

Wil jij iets goeds doen voor het milieu maar heb je geen idee hoe? Ontvang dan nu gratis verduurzamingsadvies!

Ik wil gratis verduurzamingsadviesGerelateerde artikelen