Staycation! Zo zorg je voor een supervakantie in eigen huis

Lisanne
Lisanne van Schaik
dinsdag 14 mei 2019, Geschatte leestijd: 3min

Het is bijna zover! Nog een paar weken werken of naar school en het is weer tijd voor de zomervakantie. Wist je dat je voor een vakantiegevoel helemaal niet ver hoeft te reizen? Dit kan namelijk ook makkelijk thuis. Benieuwd hoe je thuis voor dit echte vakantiegevoel zorgt? Solvari geeft je de beste tips voor een ‘staycation’!

Waarom kiezen mensen voor een staycation?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een vakantie in eigen huis. Bijvoorbeeld omdat er geen geld is om de vakantie te betalen. Of misschien is het geld er wel, maar wil je juist sparen! Het geld dat je bespaart met het niet gaan op vakantie, stoppen velen bijvoorbeeld in spouwmuurisolatiezonnepanelen of een dakkapel. Ook zijn er mensen die liever niet te veel reizen om de CO2-uitstoot te verminderen. Een ander voordeel van vakantie thuis vieren is dat het heerlijk rustig is in je eigen buurt. Om helemaal tot rust te komen hoef je dus helemaal niet ver weg te gaan!

Hoe zorg je voor een fijne vakantie thuis?

Om een fijne vakantie in eigen huis te hebben, zijn de volgende voorbereidende tips heel fijn!

1. Het huishouden

Tijdens de vakantie doe je natuurlijk het liefst zo min mogelijk huishoudelijke klusjes. Zorg ervoor dat deze klussen al gedaan zijn voor de staycation begint. En daarnaast: één week de was niet doen kan vaak makkelijk!

2. Het eten

Bedenk vooraf een lekker weekmenu en haal hiervoor de boodschappen vast in huis. Voor het echte vakantiegevoel kies je eens wat luxere producten. Ontbijt bijvoorbeeld eens met afbakbroodjes en maak 's avonds een driegangenmenu met biefstuk of zalm.

Extra tip: probeer deze week niets te plannen, maar leef met de dag!

3. De tuin

Ruim voor je vakantie in eigen huis begint ook even de tuin op. Met een gerust gevoel tijdens je staycation in de tuin zitten om te zonnen en barbecueën, want tijdens een vakantie kook je natuurlijk het liefst zo min mogelijk. Een goede reden om deze week extra vaak barbecueën. Ben je op zoek naar inspiratie om je tuin zomerklaar te maken? Vanity schreef er de uitgebreide blogpost "Zo maak je je tuin klaar voor de zomer" over. 

4. De sfeer

Een groot voordeel van vakantie in eigen huis is dat het vakantiegevoel per direct begint zodra je staycation begint. Je hoeft niet te reizen, je hoeft geen tent of caravan op te zetten, geen spullen uit te pakken. Nee, het is gelijk genieten geblazen. Ben je benieuwd hoe je je huis klaarmaakt voor de zomer? Lenneke zette de handigste tips en tricks voor je op een rijtje in de blogpost "Tips voor je huis in de zomer". Of ben je op zoek naar leuke, zomerse interieur inspiratie? Dan moet je de blogpost "Een zomers interieur: de beste tips" lezen.

5. Het vakantiegevoel

Voor het optimale vakantiegevoel is het handig als je de staycation écht als vakantie behandelt. Lees je op vakantie veel boeken of tijdschriften? Doe dit dan tijdens de thuisvakantie ook! Ga naar de winkel of bibliotheek en haal een stapel nieuwe boeken of tijdschriften. Neem ook eens een kijkje op het wooninspiratieblog van Solvari. Hier vind je alles over duurzaam wonen, de mooiste trends voor je woning en de beste bespaartips. 

Bonustip: koop tijdens je thuisvakantie iets dat al lang op je verlanglijstje staat. Zo zorg je voor een blijvende herinnering aan deze fijne staycation.

6. Het werk

Het is zo verleidelijk om iedere dag toch even je mail of telefoon te checken als je thuis bent. Leg je werktelefoon en laptop daarom ook de hele week in de kast. Zo genieten je van je welverdiende rust. Kom je tijdens je staycation tot het inzicht dat je wel toe bent aan een nieuwe uitdaging? Solvari is altijd op zoek naar talent! Bekijk de vacaturepagina maar. 

7. De dagjes weg

Google vooraf informatie over de streek waar je woont. Het verbaast je hoeveel leuke activiteiten er in jouw regio zijn. Of ga een dag naar een Nederlands strand waar je nog nooit geweest bent! Krijg je geen genoeg van het water, huur dan een bootje huren en ga een dag met het gezin varen. Als dit nog niet genoeg is inspiratie is: bezoek eens een museum waar je nog nooit eerder geweest bent. 

Gezellige tip: zet vrolijke zomerse vakantiemuziek op!

8. De luxe

Niet alleen het eten hoeft deze vakantieweek luxe te zijn. Haal een luxe douchegel met bijbehorende bodylotion. Zo zorg je voor een heerlijk moment voor jezelf. 

9. De tussendoortjes

Tijdens een vakantie haal je vaak vers fruit zoals mango, kersen, watermeloen, galiameloen of aardbeien. Kan thuis ook! Lekker als tussendoortje, maar ook als fruitsalade als dessert. 

Heb je nu al de tips gelezen en denk je 'maar ik wil er toch even uit...'? Wissel dan een weekend van huis met jullie vrienden. Zo ben je toch even een weekend op een andere plek. Of misschien zijn er wel vrienden of familie op vakantie en kun je een weekje op hun huis passen. Mocht je nog niet overtuigd zijn, in de blogpost "Vakantie thuis vieren? Een goed idee!" staan nóg meer leuke tips en tricks. Veel vakantieplezier! Gerelateerde artikelen