Tips en fabels rondom isolatie

Lenneke
Lenneke Manschot
dinsdag 14 november 2017, Geschatte leestijd: 5min

In onze nieuwsbrief lieten we je weten hoe je de ideale temperatuur in huis krijgt. We kregen naar aanleiding van die blogpost een aantal vragen over isolatie, dus het is tijd voor tips en fabels rondom isolatie! Wat in ieder geval geen fabel is: door je huis goed te isoleren, kan je veel energie en geld besparen. Vooral oudere woningen zijn hierbij gebaat, maar ook nieuwe woningen hebben genoeg mogelijkheden om veel te besparen. Lees ook zeker de bonustip helemaal onderaan de blogpost!

Om te beginnen, helpen we wat fabels rondom isolatie de wereld uit. Isolatie is niet overbodig, je huis hoeft er niet enorm voor verbouwd te worden en als kers op de taart is isolatie ook nog eens veel goedkoper dan de meeste mensen denken.

Vooral huizen van voor 1979 zijn nauwelijks geïsoleerd. Zo'n huis isoleren levert een besparing van tweederde van de energiekosten voor verwarming op.

"Als je te veel isoleert, krijg je vochtproblemen en schimmels"

Veel mensen denken dat je door je huis te isoleren direct te maken krijgt met vochtproblemen en schimmels. Dit is niet waar! Als je gaat 'overisoleren' - en dus geen rekening houdt met ventilatie -, ben je je woning volledig luchtdicht aan het afsluiten. Dan zou je last kunnen krijgen van een te hoog vochtpeil. Maar als je let op het binnenklimaat van je huis en dus regelmatig ventileert en lucht, is er niets aan de hand.

Vooral bij de spouwmuren denkt men dat je per definitie last krijgt van vochtproblemen. Hier lees je dat je spouwmuren heel goed kan isoleren zónder vochtproblemen! Sterker nog, spouwmuurisolatie kan een heel gunstig effect hebben op het vochtpeil in je huis. Lees ook: 'Condens in huis oplossen? Dat doe je zo!' en 'Zo maak je van jouw slaapkamer een gezonde slaapkamer!'.

"Isolatie is overbodig"

Volgens velen is isolatie overbodig, zeker als je het hebt over de spouwmuur. De luchtlaag in de spouw zou voldoende isoleren en eh, je kan toch prima een lekker warmte trui aantrekken? Ja. Dat laatste klopt als een zwerende vinger, al loop je dan in het geval van een niet geïsoleerde spouwmuur een besparing van €500 per jaar mis. En wat betreft de luchtlaag, die isoleert helemaal niet. Stilstaande lucht isoleert, maar de lucht in de spouw is constant in beweging en heeft dus totaal geen isolerende waarde.

Isolatie voelt als een warme trui
Isolatie voelt als een warme trui.

"Isolatie is duur"

Dat isolatie duur is, is écht een fabel. Bijna iedereen overschat de prijs; isolatie is veel goedkoper dan de meeste mensen denken! Wil je weten wat de prijs voor isolatie in jouw situatie precies is? Het vergelijken van offertes is via Solvari geheel gratis en vrijblijvend. Je hoeft alleen maar je gegevens achter te laten, dan brengen wij je in contact met maximaal vijf isolatiespecialisten die in jouw regio werkzaam zijn.

• Het isoleren van de spouwmuren kost voor een gemiddelde tussenwoning tussen de €800 en €1.100 - lees meer over prijs spouwmuurisolatie
• De vloer isoleren kost voor een gemiddelde woning €1.100 tot €3.500, afhankelijk van hoe de vloer geïsoleerd wordt en welk materiaal de specialist gebruikt - lees meer over prijs vloerisolatie
• Laat je een schuin dak isoleren van een gemiddelde eengezinswoning, dan investeer je ongeveer €5.200.
— Al deze prijzen zijn indicatief. Wil je een prijs op maat, dan raden we je aan offertes voor isolatie te vergelijken.

Financiering isolatie

Als je overweegt je huis te isoleren, snappen we dat je ook bezig bent met de prijzen van de isolatie en wellicht de mogelijkheden tot financiering. Hoewel de meeste isolatievormen in verhouding erg betaalbaar zijn en enorm veel opleveren, kunnen we ons voorstellen dat je het geld niet zomaar hebt liggen. Goed om te weten: je betaalt momenteel maar 6 procent btw over de arbeidsuren van isolatie in plaats van de welbekende 21 procent. Op de pagina's 'Mogelijkheden financiering spouwmuurisolatie' en 'Mogelijkheden financiering vloerisolatie' lees je meer over de opties die je hebt om isolatie te bekostigen. Let wel: vaak beginnen financieringen rond €2.500. Des te interessanter om maar liefst twee isolatiemaatregelen uit te laten voeren!

Geld lenen bij Nationale Nederlanden

"Isolatie levert niets op"

Uit onderzoek is gebleken dat 60% of 70% van de huiseigenaren met een energielabel C of lager de opbrengsten van isolatie veel te laag inschat. Opvallend, want de helft van de ondervraagden geeft aan wel geïnteresseerd te zijn in maatregelen die energie besparen. Om je een idee te geven:
• het rendement van spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een rente van 10 procent op een spaarrekening;
vloerisolatie levert net zo veel op als 7 procent rente op een spaarrekening;
• investeren in dakisolatie levert net zo veel op als 7 procent rente over je spaargeld.

Naast dat het keiharde euro's oplevert en de investering helemaal niet groot is, verhoog je met isolatie ook nog eens de waarde van je huis én woon je veel comfortabeler.

Besparen met isolatie
Wat kan jij besparen met isolatie? Ontdek het snel met gratis isolatie-offertes!

"Voor het isoleren van je woning is een hele verbouwing nodig"

Woningeigenaren denken vaak dat voor het isoleren van de woning een hele verbouwing nodig is en dat ze enorm last hebben van de uitvoer van de isolatieklus. Niets is minder waar! Zowel spouwmuurisolatie als vloerisolatie zijn binnen één dag uitgevoerd. Vaak is het zelfs maar een half dagje. Als de dakisolatie van binnenuit uitgevoerd kan worden, is ook dit zo gebeurd.

Spouwmuurisolatie: het boren van kleine gaatjes in de voegen van de muur, zodat de muur gevuld kan worden met isolatiemateriaal. Specialist maakt de gaatjes zo dicht dat je er niets meer van ziet! Duur spouwmuurisolatie: ongeveer een halve dag.
Vloerisolatie: de vloer kan zowel via de onderkant van de vloer als bovenop de vloer worden geïsoleerd. Dit hangt af van je kruipruimte. Duur vloerisolatie: ongeveer een halve tot een hele dag.
Dakisolatie: het dak kan via binnen en via buiten worden geïsoleerd. De buitenkant van het dak geeft de meeste overlast. Duur dakisolatie: een dag (binnenkant) tot twee dagen (buitenkant).

Tip isolatie: vraag altijd inlichtingen aan een specialist!

Isolatie bestaat uit verschillende vormen, mogelijkheden en materialen. Het verschilt per situatie wat de beste optie is en welk resultaat je kan behalen. Isolatiespecialisten kunnen je precies vertellen hoe het allemaal zit, wat de investering is en welke besparing mogelijk is. 

Goede informatie over de mogelijke isolatievormen
De beste isolatiespecialisten mét beoordelingen van andere consumenten
Weinig overlast tijdens de klus, geen rommel in huis en de meeste isolatievormen binnen één dag uitgevoerd

Beoordeling vloerisolatie
Eén van de tevreden consumenten over vloerisolatie.

Isolatietip: een gunstiger energielabel = hogere huizenwaarde

De huizenmarkt trekt momenteel enorm aan en de huizenprijzen stijgen. Als je een huis (ver)koopt, is het energielabel verplicht. In de blogpost 'Huis (ver)kopen en het energielabel' leggen we je er alles over uit. In het kort: een energielabel laat zien hoe energiezuinig je huis is. Klasse A is het zuinigst en bij energielabel G weet je zeker dat je te veel betaalt voor je energierekening. Het energielabel geeft aan waar je nog veel besparingen (in zowel energie als keiharde euro's) kan realiseren, door bijvoorbeeld je spouwmuren te isoleren of je kozijnen te vervangen door goed isolerende kunststof kozijnen met isolatieglas. 

Controleren of je huis geïsoleerd is?

Zoals je nu wel door hebt, is het niet isoleren van je huis nadelig voor je wooncomfort en je energierekening. Denk je er nu over om je huis te isoleren, maar weet je eigenlijk niet of je woning al na-geïsoleerd is? Onze Shanice schreef er een blogpost over: 'Is jouw huis geïsoleerd? Zo controleer je dit!'.

Tip voor woningisolatie: ontdek hier welke isolatievormen voor jou geschikt zijn!

Wil je direct weten wat voor jouw woning nodig is om goedkoper en lekkerder te wonen? We hebben een handige tool ontwikkeld: het bespaaradvies. Dit is heel simpel in te vullen en binnen 7 klikken heb jij een persoonlijk advies in je mailbox. Is dat niet ideaal? Uiteraard geheel gratis en vrijblijvend. Je vindt het advies voor energiebesparende maatregelen in je huis hier.

Bespaaradvies isolatie Solvari

Bonustip: €250 korting op isolatie!

Deze maand gaven we €250 korting weg aan iemand die een isolatieklus uit liet voeren. Dat deden we in januari trouwens ook al; bekijk hoe blij de winnaars van de korting op spouwmuurisolatie waren toen we voor de deur stonden met een waardecheque! En het weggeven van prijzen bevalt ons (en jullie!) zo goed, dat we het weer gaan doen!

We communiceren hier snel meer over. Houd ons dus zeker in de gaten via onze nieuwsbrief, het woonblog en Facebook.Gerelateerde artikelen