Verbouwing betalen: geld lenen, spaargeld of een tweede hypotheek?

Lisanne
Lisanne van Schaik
donderdag 17 mei 2018, Geschatte leestijd: 2min

Stel je gaat verbouwen en je wilt graag een nieuwe keuken, badkamer, dakkapel of gietvloer door een vakman laten plaatsen. Een verbouwing kost al snel veel geld. Je kunt dit op meerdere manieren financieren, door het lenen van geld, het afsluiten van een tweede of extra hypotheek of met spaargeld. Maar wat is nu handig? Solvari ging voor je op onderzoek.

1. Verbouwing financieren met een persoonlijke lening

Het is voor een verbouwing mogelijk om geld te lenen. Zo’n persoonlijke lening heeft veel voordelen, vooral wanneer je opzoek bent naar een lening met een korte looptijd. Het is voor het afsluiten van een persoonlijke lening van belang dat je inzichtelijk hebt wat jouw inkomsten en uitgaven zijn. Alleen op deze manier kun je namelijk verantwoord geld lenen. Daarnaast hoef je ook geen advies- en notariskosten hoeft te betalen voor het lenen van geld. Een persoonlijke geldlening betaal je al in 10 jaar terug vandaar dat de maandelijkse lasten van een geldlening hoger zijn.

2. Verbouwing financieren met een verhoogde of tweede hypotheek

Wanneer je de trotse eigenaar bent van een koophuis heb je er misschien wel aan gedacht om de verbouwing door middel van een extra of verhoogde hypotheek te financieren. Door de lage hypotheekrente kan het oversluiten van je huidige hypotheek ook een goede keuze zijn. De rente die je betaald voor een verhoogde of tweede hypotheek is daartegenover wél aanzienlijk meer dan je huidige hypotheekrente. Ook is het afsluiten van een tweede hypotheek prijzig, je bent hier al snel €1000 tot €2000 aan kosten voor kwijt.

3. Verbouwing financieren met spaargeld

Heb je zelf meer dan 30.000 euro spaargeld? En heb je het geld de aankomende jaren zelf niet nodig? Dan kun je het best je spaargeld gebruiken als investering voor de verbouwing.

De voor- en nadelen van een persoonlijke lening of hypotheek verhoging

Je hebt dus drie opties wanneer je, je woning wilt verbouwen. Financieren met spaargeld, het lenen van geld of het verhogen van je hypotheek. Wat de beste keus is, hangt altijd af van jouw persoonlijke situatie. Solvari heeft de belangrijkste voor- en nadelen van het lenen van geld of het verhogen/afsluiten van een extra hypotheek naast elkaar gezet.

Het lenen van geld

Wanneer je geld leent zijn er geen advies-, taxatie- of notariskosten aan verbonden, kun je boetevrij aflossen en is de rente vaak aftrekbaar. Daartegenover betaal je wel een hogere rente dan bij een hypotheek voor het lenen van geld en is de maximale looptijd 10 jaar.

Het afsluiten van een tweede of extra hypotheek

Wanneer je kiest voor een tweede hypotheek of het verhogen van je huidige hypotheek is de hypotheekrente is in de meeste gevallen aftrekbaar en is er een lagere rente dan bij de persoonlijke lening. Ook kun je gebruik maken van een langere looptijd, tot wel 30 jaar.

Wel gelden voor het afsluiten van een tweede hypotheek hoge advies-, taxatie- of notariskosten en kun je te maken krijgen met een mogelijke aflossingsboete.

Subsidies voor duurzaam

Soms kun je voor duurzame verbouwingsprojecten een subsidie krijgen. Via Solvari kun je offertes vergelijken voor dak-, vloer- of spouwmuurisolatie. Maar ook voor warmtepompen of zonneboilers. De subsidies verschillen per gemeente. Klik hier voor meer informatie over mogelijke verbeteringen aan je woning.

De verschillen op een rij

De rente van een tweede hypotheek is in de meeste gevallen lager dan de rente voor het lenen van geld. Toch betaal je uiteindelijk flink meer geld als je, je verbouwing betaalt door middel van een tweede of extra hypotheek. De belangrijkste reden hiervoor is dat de looptijd van een extra hypotheek vaak 30 jaar is, en die van een persoonlijke geldlening is vaak maximaal 10. Ook hoef je geen extra kosten te maken voor een persoonlijke lening. Je hoeft je huis niet te laten taxeren door een makelaar, je hebt geen notaris nodig en ook geen hypotheekadvies. Dit maakt dat het lenen van geld in bijna alle gevallen de goedkoopste optie!

Veel plezier met je verbouwing!Gerelateerde artikelen

Hoe financier je zonnepanelen?
vrijdag 05 juli 2019

Hoe financier je zonnepanelen?

Tuinideeën voor deze zomer
woensdag 13 juli 2016

Tuinideeën voor deze zomer

Zo breng je de herfst in huis!
vrijdag 18 september 2015

Zo breng je de herfst in huis!