Vijf redenen waarom je nu zonnepanelen moet aanschaffen

Orin
Orin Koeteeuw
woensdag 28 september 2016, Geschatte leestijd: 2min

Veel mensen wachten met de aanschaf van zonnepanelen. Ze verwachten dat nieuwe technieken steeds sneller ontwikkeld worden, waardoor nieuwe panelen efficiënter zouden zijn. Nu de technologie op een gunstig punt staat, is dit hét moment om zonnepanelen aan te schaffen. We geven je vijf redenen waarom dat zo is.

1. Een kortere terugverdientijd

Dankzij productinnovaties zijn de zonnepanelen van vandaag veel efficiënter dan die van vroeger, dus kunnen ze meer energie opwekken. Daarnaast is ook de aanschafprijs fors gedaald, zodat ook de investering minder hoog wordt. Als je minder hoeft te investeren in een product dat veel efficiënter energie opwekt, dan heb je de investering binnen een kortere tijd terugverdiend. Een aantal jaar geleden bedroeg die terugverdientijd 10 à 15 jaar. Vandaag de dag kan je dankzij nieuwe installaties de investering terugverdienen tussen de 5 en 10 jaar.

Zo ligt ook de prijs per Wattpiek een stuk lager. In 2007 betaalde je daar nog € 4,75 voor; vandaag de dag is dat € 1,78. Dat is een daling van ruim 60%!

Prijsontwikkeling van zonnepanelen


2. Zonnepanelen zijn nu toekomstbestendig

De tijd is gekomen dat zonne-energie kan worden opgeslagen in thuisbatterijen voor eigen gebruik. Het probleem is dat ze nog niet rendabel zijn. Maar dat is geen reden om niet in zonnepanelen te investeren. Het elektriciteitsnetwerk waarop je bent aangesloten is namelijk een enorme batterij. Als jouw zonnepanelen meer energie opwekken dan ze verbruiken, dan kan je energie teruggeven aan het netwerk. Daardoor zal je elektriciteitsmeter terugdraaien. Als thuisbatterijen betaalbaar en rendabel worden in de toekomst, dan kunnen die gemakkelijk worden aangesloten op de zonnepanelen.

3. De techniek is nu op z’n best

Als je nu beslist om zonnepanelen aan te schaffen, dan krijg je een geweldig geavanceerd product op je dak. De panelen zijn enorm efficiënt, dus ze gaan hoe dan ook binnen afzienbare tijd geld opbrengen. Maar de techniek blijft zich verbeteren. Daardoor is het onmogelijk om het juiste moment af te wachten. De keuze is dus niet wanneer je overstapt, maar dát je overstapt. Daarvoor is nu het juiste moment.

4. Verwacht geen subsidie; wel een btw-teruggave

Vaak stellen we de aankoop van zonnepanelen uit omdat we wachten op een subsidieregeling. Volgens de Rijksoverheid is er sowieso in 2016 geen subsidiemogelijkheid voor zonnepanelen. Maar zelfs zonder subsidie zijn zonnepanelen een haalbare investering. Zoals gezegd zijn de aanschafprijzen een stuk lager en kunnen de panelen snel de investering terugverdienen.

Je kan wel de btw op de aankoopprijs van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst als je energie teruggeeft aan het energienet. Dat scheelt toch al snel honderden euro’s. Wil je meer weten over de btw teruggave op zonnepanelen? We hebben alle stappen die je daarvoor moet maken duidelijk voor je omschreven. Wel zo handig!

5. Opbrengst op zonnepanelen hoger dan spaarrente

Op dit moment is de spaarrente gemiddeld 0,5% en daardoor historisch laag te noemen. Het is om die reden niet aantrekkelijk om spaartegoeden te laten groeien op een bankrekening. Een goed alternatief is te investeren. Zonnepanelen kunnen een rendement halen van ongeveer 5% per jaar. Tegen de tijd dat de bankrente weer op dat niveau staat, ben jij al goed op weg met het terugverdienen van je investering. Heel verstandig dus!

Opbrengst zonnepanelen per jaar


Dus waar wacht je nog op? Vraag vandaag nog gratis en vrijblijvend de offertes aan voor jouw zonnepanelen bij de beste vakmannen in jouw regio!

Vraag meteen de beste offertes aan voor zonnepanelen! »Gerelateerde artikelen

De nieuwste woontrends
donderdag 17 september 2020

De nieuwste woontrends