Zonnepanelen in de winter. Wel of niet?

Orin
Orin Koeteeuw
woensdag 26 oktober 2016, Geschatte leestijd: 2min

Dat zonnepanelen licht omzetten in energie, is duidelijk. Maar wat gebeurt er als de dagen korter worden en de laaghangende zon schuilgaat achter een dikke grijze deken? Zijn zonnepanelen in de winter dan nog steeds de moeite waard om aan te schaffen, of moet je wachten tot de krokussen weer boven de grond staan?

Over het algemeen lijkt het niet interessant om zonnepanelen in de winter aan te schaffen. Vooral wanneer je de opbrengsten per maand met elkaar vergelijkt. Doordat die opbrengsten erg afhankelijk zijn van jouw situatie (o.a. het weer, de ligging en het soort paneel), is het lastig om er getallen op te plakken die voor iedereen gelden.

Jaarlijks terugkerend patroon

Om die reden zal ik het patroon laten zien dat de opbrengst van zonnepanelen volgt. Kijk maar eens hoe de opbrengsten van oktober tot en met december in verhouding verschillen van die van de zomermaanden.

Die golfbeweging herhaalt zich jaarlijks, dus je zal altijd zowel goede als slechte perioden hebben. Daarom is het eigenlijk onzinnig om de aankoop van zonnepanelen in de winter uit te stellen. Zonnepanelen heb je nu eenmaal niet van grofweg april tot september. Je hebt ze het hele jaar door; de winter inclusief.

Opbrengstpatroon zonnepanelen per jaar

Zonnepanelen in de winter

Links en rechts hoor en lees je dat zonnepanelen in de winter helemaal geen energie opwekken. Die gedachte is te begrijpen, maar onterecht. De misleiding zit hem vooral in de naam van het product. Strikt genomen wekt een zonnepaneel energie op uit licht, dus ook wanneer de intense zon zich schuilhoudt achter een ondoordringbaar wolkendek. De opbrengst valt alleen tegen. Gemiddeld komt zo’n 30% van de jaaropbrengst uit de maanden oktober tot maart. De rest wordt opgewekt in de zonnigere maanden.

Wat leuk is om te weten, is dat de energieopwekking wel efficiënter is in de wintermaanden. In de zomer lijden de panelen wat verlies, doordat het systeem verhit raakt. Doordat de koude winterse lucht de panelen op een natuurlijke manier koel houdt, is hogere efficiëntie haalbaar.

Wil je de maximale opbrengst uit je zonnepanelen halen in de winter? Houd dan ook rekening met de laaghangende zon. Die werpt al snel lange schaduwen over de daken als je in een dichtbevolkt of bebost gebied woont, denk bijvoorbeeld aan bomen, schoorstenen en satellietschotels. In het geval van platte daken, kan zelfs de schaduw van je eigen zonnepanelen de opbrengst tegenwerken. Laat de installatie daarom altijd aan de specialist over.

En één groot voordeel als je zonnepanelen in de winter aanschaft: ze zijn gebruiksklaar als het voorjaar in maart weer begint. Vraag daarom vandaag nog offertes aan bij installateurs van zonnepanelen uit jouw regio.

Vraag meteen offertes aan voor zonnepanelen! »

Infographic Zonnepanelen in de winter
Gerelateerde artikelen