Het Onderhoud van warmtepompen

1038

Om optimaal van een warmtepomp te kunnen profiteren moet je ervoor zorgen dat deze goed onderhouden wordt. Hieronder lees je wat je zelf kan doen om een warmtepomp te onderhouden en wat door een specialist gedaan moet worden.

Een warmtepomp inspecteren

Aangeraden wordt om ieder jaar je warmtepomp te laten inspecteren. Hieruit wordt geconstateerd of je warmtepomp aan onderhoud toe is. Een inspectie is daarom puur preventief maar zeker nodig. Een toestel dat bijvoorbeeld lekkage heeft kan andere materialen aantasten en kortsluiting veroorzaken.

In Nederland heb je minimaal 2 jaar garantie op een warmtepomp maar dit kan afhangend van sommige fabrikanten ook inclusief 5 jaar onderdeel garantie zijn. Een voorwaarde van deze garanties is vaak dat er jaarlijks inspectie is. Daarom is het belangrijk om dit ook elk jaar te laten doen.

Een warmtepomp onderhouden

Over het algemeen heeft een warmtepomp weinig onderhoud nodig. Dit wil niet zeggen dat een warmtepomp geheel onderhoudsvrij is. Een warmtepomp moet regelmatig geïnspecteerd en onderhouden worden als preventiemiddel. Hiermee zorg je ervoor dat de levensduur en energiezuinigheid zo optimaal mogelijk wordt gehouden.

Over het algemeen hebben slechts bepaalde onderdelen van een warmtepomp echt onderhoud nodig. Deze onderdelen worden bij een inspectie nagekeken. Hiernaast kijkt de specialist of de warmtepomp optimaal rendement heeft. Hierdoor weet je als eigenaar wat je van de warmtepomp kan verwachten het aankomende jaar.

onderhoud binnenunit lucht-lucht systeem

Voor het onderhoud kan je eens per jaar een specialist inhuren om de klus te laten uitvoeren, dit is duurder dan een abonnement. Met de warmtepomp installateur kan je vaak een onderhoudsabonnement afsluiten, dit is relatief goedkoper.

Vind dé beste warmtepompen specialist en ontvang gratis offertes.

Een warmtepomp repareren

Warmtepompen zijn sterke apparaten, toch raken ze soms defect. Zelf een warmtepomp repareren is heel moeilijk en wordt sterk afgeraden. Hiervoor kun je het beste een vakman inhuren. Deze heeft kennis over het apparaat, de juiste onderdelen en het juiste gereedschap.

Als jouw warmtepomp defect raakt moet je altijd eerst controleren of je nog garantie hebt, de kans dat je garantie hebt als je warmtepomp minder dan 5 jaar oud is, is aanzienlijk. Dit kan je een hoop kosten besparen indien je warmtepomp gerepareerd moet worden.

Het is moeilijk om een kostenplaatje aan de reparatie van een warmtepomp te hangen omdat het apparaat vele verschillende onderdelen heeft met ieder onderdeel een andere prijs. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met voorrijkosten en arbeidskosten

Een warmtepomp schoonmaken

Een warmtepomp heeft naast de compressor geen bewegende onderdelen. Dit maakt dat je eigenlijk niet hoeft schoon te maken. De enige soort warmtepomp die je moet schoonmaken is de lucht-lucht pomp. Dit komt omdat deze lucht in de kamer kan blazen maar ook opnemen. Als de luchttoevoer stoffig is Werkt hij minder goed en is de luchtkwaliteit ook een stuk minder hoog.

Het ontdoen van stof is geen ingewikkelde klus, het enige wat moet gebeuren is het stofvrij maken. Dit kan simpelweg met een klam doekje.

Vind dé beste warmtepompen specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's