De soorten warmtepompen

1038

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Er is verschil gemaakt tussen hybride en volledig elektrische warmtepompen. Laatstgenoemde is dé manier om je woning duurzaam te verwarmen, aangezien je bij deze warmtepompen geen gas nodig hebt om te verwarmen. Dit betekent niet dat een hybride warmtepomp niet duurzaam is. Met beide warmtepompen bespaar je fors op je energiekosten en beperk je de CO₂ uitstoot aanzienlijk.

Volledig elektrische lucht-lucht warmtepomp

Met een lucht-lucht warmtepomp kan je op een duurzame manier je woning verwarmen en afkoelen. Een lucht-lucht warmtepomp maakt gebruik van lucht. De warmte die de pomp gebruikt komt uit de buitenlucht. De warme lucht wordt onttrokken uit de buitenlucht en daarna met een ventilator in de ruimte geblazen.

Een lucht-lucht warmtepomp kan in de zomer ook gebruikt worden als airconditioning door simpelweg het proces om te draaien. Als je kiest voor een volledig elektrische lucht/lucht warmtepomp heb je geen gas meer nodig om je woning mee te verwarmen.

Volledig elektrische lucht-water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp gebruikt ook de lucht om duurzaam te verwarmen. Deze warmtepomp geeft de warmte af aan water en pompt dit verwarmde water in het verwarmingssysteem. Hierdoor is de cv-ketel grotendeels overbodig en gebruik je in plaats van aardgas en/of stookolie elektriciteit. Een lucht-water is aan te sluiten aan de centrale verwarming.

Als je kiest voor een volledig elektrische lucht/water warmtepomp heb je geen gas meer nodig om te verwarmen.

Grond-water warmtepomp

In de grond is een hoop warmte aanwezig, dit komt van zowel de zon als de hete kern van de aarde. De warmte die uit de grond wordt ook wel geothermische warmte genoemd. Een grond-water warmtepomp haalt deze warmte uit de grond. Deze manier is heel efficiënt maar ook de grootste investering.

Soorten warmtepompen

Een grond-water warmtepomp maakt gebruik van een buizennetwerk in de grond om de warmte die hierin zit te onttrekken. Als er veel ruimte is kunnen deze buizen horizontaal worden geplaatst maar meestal is die verticaal.

Vind dé beste warmtepompen specialist en ontvang gratis offertes.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een (bestaande) cv-ketel. De ketel gaat aan zodra er veel warm water wordt gevraagd, of als het buiten koud is (onder de 5 graden). Zo kiest de hybride warmtepomp voor de meest efficiënte warmteproductie, waardoor het rendement uitstekend is.

Hybride warmtepompen zijn snel geïnstalleerd en kosten het minst van alle soorten warmtepompen. Het enige nadeel is dat deze soort warmtepomp niet genoeg warm water kan produceren om volledig onafhankelijk van de ketel te werken. Een hybride warmtepomp wordt gezien als een tussenstap naar gasloos wonen, aangezien je gasgebruik enorm daalt.

Welke soort warmtepomp moet ik kiezen?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen voor verschillende situaties. Het is slim om je te laten raadplegen door een warmtepomp specialist. Hiernaast heeft elke warmtepomp ook een eigen prijskaartje. Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan, laat je door vakmannen informeren over welke warmtepomp het best voor jou geschikt is en begin vandaag nog met duurzaam verwarmen.

Vind dé beste warmtepompen specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's