Een hoge energierekening is met deze 7 tips verleden tijd!

Dennis
Dennis van Es
donderdag 11 augustus 2016, Geschatte leestijd: 3min

De hele dag door gebruiken we stroom. ‘s Morgens als je een warme kop koffie zet, overdag luister je lekker naar de radio en ‘s avonds kijk je je favoriete programma op de tv. Wanneer je niet efficiënt met je stroomverbruik omgaat valt je energierekening onnodig hoog uit. Daarom hebben we 7 tips waarmee je je energiefactuur flink omlaag brengt.

1. Zet apparaten niet op stand-by maar écht uit

Tegenwoordig blijven veel apparaten op stand-by staan. Handig om ze snel weer in te schakelen, maar killing voor je energierekening! Schaf een stopcontact met aan/uit schakelaar aan en sluit hier zoveel mogelijk apparatuur op aan. Zo kun je eenvoudig de stroom van apparatuur afhalen wanneer je het niet gebruikt.

2. Controleer je koelkast en vriezer

Koelkasten en vriezers kunnen echte energieslurpers zijn. Controleer daarom of jouw koelkast helemaal goed afsluit. Wanneer een koelkast niet goed sluit, gebruikt hij aanzienlijk meer energie. Ontdooi daarnaast regelmatig je vriezer. Een dikke laag ijs zorgt er namelijk voor dat de vriezer meer moeite moet doen om alles koud te houden en dus verbruikt hij meer energie.

Heb jij een hele oude koelkast of vriezer? Overweeg dan eens een nieuwe koelkast of vriezer aan te schaffen. Een koel-vriescombinatie van 15 jaar oud verbruikt gemiddeld €100 aan stroom per jaar, terwijl een nieuwe A+++ koel-vriescombinatie gemiddeld €35 aan stroom verbruikt in een jaar.

3. Zorg voor een goed geïsoleerd huis

Op een koude winterdag moet je soms flink stoken om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Met een goede isolatie houd je de warmte beter binnen, waardoor je minder hoeft te stoken. Vaak kun je de investering zelfs terugverdienen. Spouwmuurisolatie heb je gemiddeld na 3,5 jaar al terugverdiend, dus alles wat je hierna bespaart is puur winst. Het gaat al snel om €500 per jaar, dus het is écht de moeite waard.

Wist je trouwens dat isolatie er in de zomer voor zorgt dat warmte beter buiten blijft? Je geniet dus het hele jaar door van een aangename temperatuur!

Ontvang gratis offertes voor isolatie! »


4. Bespaar onder de douche

Er gaat natuurlijk niks boven een warme douche op een koude winterdag. Helaas kost dit ook flink energie. Als je telkens 2 minuten eerder uit de douche stapt, bespaar je al €55 per jaar! Sta je liever lang onder de douche? Dan kun je een waterbesparende douchekop nemen. Hiermee verbruik je 20% minder water en energie dan met een normale douchekop.

5. Wek je eigen energie op

Ben jij een echte energieverslinder of wil je gewoon flink besparen op je energierekening? Dan zijn zonnepanelen altijd een goede keus. Zonnepanelen zijn natuurlijk een grote investering, maar gelukkig verdienen ze zichzelf terug. Gemiddeld duurt het zo’n 7 tot 9 jaar voordat je je investering eruit hebt. Daarna schelen alle besparingen direct in je portemonnee. Het mooie hiervan is dat je er niks voor hoeft te doen, de zonnepanelen doen het werk!

Ontvang gratis offertes voor zonnepanelen! »


6. Energiezuinig wassen

Ook de wasmachine verbruikt veel energie. Als je je kleding was op 30 graden wordt het ook goed schoon, alleen verbruik je een stuk minder energie. Gooi jij de was in de droger? Kijk dan eens of het mogelijk is om de was niet uit te hangen. De droger verbruikt ook veel stroom en dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Door je kleding uit te hangen in plaats van in de droger te gooien blijft het ook nog eens langer mooi.

7. Supersimpele tips waarmee je energie bespaart

Houd 10 centimeter ruimte tussen de koelkast en de muur
De koelkast geeft warmte af via de achterkant. Wanneer de koelkast dicht op de muur staat kan de warmte niet goed weg, waardoor de koelkast minder efficiënt zal werken en meer stroom verbruikt.

Koel je eten af voordat je het invriest
Wanneer je warm eten in de vriezer zet, warmt deze natuurlijk op. Hierdoor moet de vriezer extra zijn best doen om alles koud te houden, waardoor hij een stuk meer energie verbruikt.

Laat de oven na gebruik openstaan
Als je je oven op een koude dag gebruikt, laat hem dan na gebruik open, zodat de warmte in huis komt. De verwarming hoeft zo minder werk te doen!

Doe de gordijnen dicht
Dichte gordijnen zorgen ervoor dat de warmte beter binnen blijft. Het werkt dus eigenlijk isolerend. Daarnaast is het natuurlijk erg knus op een koude winteravond.

Trek sloffen aan in huis
Koude lucht daalt, terwijl warme lucht stijgt. Vaak voelt een vloer daarom koud aan in de winter. Met warme sloffen aan hou je je voeten lekker warm, waardoor de verwarming minder hoog hoeft.

Heb jij na het lezen van de tips het gevoel dat je nog veel kan verbeteren? Ga er dan mee aan de slag, want je kan zo honderden euro’s per jaar besparen!Gerelateerde artikelen

Hoe krijg je een gunstig energielabel?
zaterdag 17 augustus 2019

Hoe krijg je een gunstig energielabel?

5x de mooiste banken
donderdag 21 december 2017

5x de mooiste banken