Tips om je veiliger te voelen in je eigen huis

Lenneke
Lenneke Manschot
donderdag 30 november 2017, Geschatte leestijd: 4min

Het is niet voor niets dat je momenteel weer veel reclames op tv ziet om inbrekers het niet te makkelijk te maken. In december vinden de meeste inbraken plaats. In deze blogpost vind je tips om je veiliger te voelen in je eigen huis. Veel mensen zijn slachtoffer van woninginbraak en hoewel de politie veel doet om dit tegen te gaan, kan je zelf ook maatregelen treffen voor een veiliger gevoel thuis.

Wist je al dat op Tweede Kerstdag de meeste inbraken gepleegd worden? Ben jij dus ergens anders aan het tafelen en aan het genieten van gezelligheid, zorg dan dat je feestelijkheid niet verpest door een overhoopgehaald huis aan te treffen als je thuiskomt. Onlangs bracht de politie naar buiten dat er in de donkere maanden veel meer inbraken zijn en dan vooral in de kleinere gemeenten. Ze analyseerden 50.000 meldingen van inbraken. Daaruit bleek dat de grootste gemeenten als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht een stijging van 35% laten zien in het aantal inbraken. Voor kleinere gemeenten is dit maar liefst 70%! Er trekken momenteel mobiele bendes door het land om inbraken te plegen, dus volgens mij komen die tips om je veiliger te voelen in je eigen huis als geroepen.

Meeste inbraken Tweede Kerstdag
De meeste inbraken vinden plaats op Tweede Kerstdag. Laat jij je huis veilig achter?

Waarschuwing: veel herhaalinbraken

Ben je al een keer slachtoffer geworden van inbraak en denk je 'nou, dat zal mij niet nog een keer gebeuren'? Verzekeraars waarschuwen dat bij 80% van de mensen die slachtoffer zijn geworden van inbraak, de inbreker binnen korte tijd terugkomt. De inbreker kent de zwakke plekken van de woning en weet dat het slachtoffer de gestolen spullen heeft vervangen en telt zijn winst vast uit. Dit blijkt uit een analyse van het Verbond van Verzekeraars. De directeur Schade van het Verbond noemt het percentage opvallend hoog en ernstig. De impact op slachtoffers is groot en een inbraak is funest voor je veiligheidsgevoel in huis.

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) geeft aan dat de gemiddelde herhaaltijd van inbraak iets meer dan een jaar is. Gemiddeld 435 dagen. Bij 4% van de herhaalinbraken is het bínnen een jaar.

Tip: veel verzekeraars (ruim de helft!) belonen verzekerden die hun woning goed beveiligen. Het gemiddelde kortingspercentage is 13,3%.

Voel je veiliger in je eigen huis met een beveiligingscamera

Eén van de manieren om je veiligheidsgevoel thuis te vergroten is het laten plaatsen van professionele beveiligingscamera's. Ik raad je aan dit te laten doen door een beveiligingsspecialist met kennis van zaken. Misschien heb je het de laatste tijd ook wel voorbij zien komen in het nieuws: de goedkopere, doe-het-zelf-camera's zijn eenvoudig te hacken. Zo werd in oktober bekend dat een Nederlandse vrouw thuiskwam van boodschappen doen en toen haar camera van Action zag bewegen. Toen ze keek wat er aan de hand was, begon degene die haar camera gehackt had tegen haar te praten. Ik kan me voorstellen dat je er absoluut niet op zit te wachten dat een ander lekker met je mee zit te gluren, dus investeer vooral in professionele beveiligingscamera's die níet zo eenvoudig te hacken zijn.

Veilig gevoel thuis, lekker ontspannen
Een veilig gevoel thuis. Lekker ontspannen!

Een veiliger gevoel met een inbraakalarm

Je huis beveiligen met een alarmsysteem is een zinvolle aanvulling op de beveiliging van je huis. Als je je huis hebt laten beveiligen, maak dit dan ook zeker kenbaar met een sticker op je raam of deur. Vaak werkt dat al afschrikkend! Er zijn eerder testen gedaan met alarmsystemen die slachtoffers van inbraak een maand lang gratis mochten uitproberen. Uit zulke testen komt naar voren dat meer dan de helft van de betrokkenen het gevoel heeft dat het alarmsysteem bijdraagt aan het gevoel van veiligheid. Maar liefst driekwart van de bewoners gaf aan om niet alleen het alarm te houden, maar ook andere preventieve maatregelen te treffen. Tip: heb je veel waardevolle spullen in huis? Dan loop je een groter risico op inbraak. Een verzekeraar stelt dan vaak aanvullende eisen, zoals bijvoorbeeld een alarmsysteem.

Maar liefst 40% van de inbraakslachtoffers geeft aan dat zij veel eerder maatregelen hadden genomen om inbraak te voorkomen als zij vooraf hadden geweten hoe groot de impact van inbraak is.

Registreer je bezittingen (gratis registratiekaart)

De politie vindt regelmatig spullen bij inbrekers die gestolen zijn, maar kan dan niet achterhalen van wie deze zijn. Als je je bezittingen registreert (bijvoorbeeld op onze gratis registratiekaart), heb je meer kans je spullen terug te krijgen. Geregistreerde eigendommen leveren meer sporen op naar inbrekers, waardoor meerdere inbraken aan dezelfde dader gekoppeld kunnen worden en daders langere straffen kunnen krijgen.

Zorg voor veel licht

Inbrekers staan niet zo graag in de spotlight. Door te zorgen voor goed licht rondom je deuren, creëer je extra veiligheid voor jezelf. Huizen die donker zijn en blijven, zijn veel aantrekkelijker voor inbrekers. Een lamp met bewegingsmelder is dus ideaal voor veiligheid rond je huis. Een relatief kleine investering waar je veel plezier van kan hebben! Natuurlijk is het naast alle bovenstaande tips noodzakelijk om goed hang- en sluitwerk te hebben.

Een alarmsysteem voor een veiliger gevoel in huis
Een alarmsysteem voor een veiliger gevoel in huis.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen

Woningen die het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) hebben, hebben 90% minder kans op een geslaagde inbraak. De politie adviseert altijd zaken te doen met goede installateurs. Kies je voor een alarmsysteem en wil je een verbinding met een alarmcentrale, kies dan ook voor gecertificeerde centrales. In dat geval komt de politie snel naar je toe als er toch ingebroken is.

Meer tips om je veiliger te voelen in je eigen huis

We schreven al eerder over inbraakbeveiliging en geven meer tips voor het veiliger voelen in je eigen huis. Hier vind je een opsomming van blogposts die wij hierover schreven.

De 5 beste middelen voor inbraakpreventie (mét gratis registratiekaart)
Bereid jezelf voor op de donkere dagen
Vijf vragen over inbraakbeveiliging (en natuurlijk de antwoorden)
Hoe een inbraak voorkomen? Lees deze tips! (inclusief overzicht inbraakmethodes)
Bereid je woning voor op de feestdagen en voorkom inbraak

Tip: laat je je huis goed beveiligen door een bedrijf dat je via Solvari hebt gevonden? Je maakt vanaf nu elke maand kans op een korting van €250 als je je getekende offerte instuurt naar actie@solvari.nl!

Er is bij je ingebroken. Wat nu?

Zoals je net al las, is het aantal herhaalinbraken ontzettend hoog. Naast dat ik je dus echt aanraad je huis goed te beveiligen na een inbraak, raad ik je ook aan 112 te bellen als je vermoedt dat de daders nog in de buurt zijn. Heb je dit vermoeden niet, doe dan in ieder geval aangifte en bel 0900-8844. De politie komt dan bij je thuis kijken of er sporen zijn die kunnen leiden naar een dader. Ruim de schade dus niet direct op, maar wacht tot je de politie gesproken hebt! Zijn je bankpassen en telefoons met simkaarten gestolen? Blokkeer de passen en simkaarten dan.

Het team van Solvari wenst je alvast een fijne en heel veilige decembermaand!