Werking vloerverwarming

1036

Vloerverwarming zorgt ervoor dat de vloer gelijkmatig verwarmd wordt door middel van warmtestraling of radiatie. De warmte wordt verdeeld over de gehele vloer. Hierdoor is de warmteafgifte overal gelijk. Maar hoe ziet de werking van vloerverwarming er nou precies uit?

Werking van vloerverwarming

Vloerverwarming dient als één grote radiator. Wanneer je vloerverwarming aangesloten is stel je de thermostaat in op een temperatuur die voor jou wenselijk is. De cv ketel zorgt ervoor dat het water tot een gewenste temperatuur opgewarmd wordt. De pomp die in de vloerverwarming zit zorgt ervoor dat het water rondgepompt wordt. 

Daarna komt het water in de verdeler van de vloerverwarming, die ervoor zorgt dat het water gelijkmatig wordt verdeeld. Het warme (of koude) water wordt gepompt door de buizen in de vloer. Dit blijft rondgaan zodat het water altijd de wenselijke temperatuur behoudt. Dit wordt gecontroleerd door een thermometer en zal resulteren in een mooi rendement van vloerverwarming.

Om een goede werking van vloerverwarming te behouden, is het belangrijk om de vloerverwarming regelmatig te spoelen en te ontluchten.

Vind dé beste vloerverwarming specialist en ontvang gratis offertes.

Onderhoud vloerverwarming

Spoelen en ontluchten zijn twee manieren om je vloerverwarming te onderhouden en de werking van vloerverwarming goed te houden. Wanneer de buizen gespoeld en ontlucht worden zorgt dit ervoor dat de vloerverwarming weer optimaal werkt. Het vuile water wordt eruit gehaald en er wordt nieuwe water in gepompt. Wanneer het spoelen en ontluchten gebeurd is verbruik je tot wel 20% minder energie en zorgt dit voor een langere levensduur. 

Als vloerverwarming al is geïnstalleerd, maar de ruimte nog koud aanvoelt, kan dit het gevolg zijn van vuile buizen, of lucht in de buizen. Dit komt doordat de buizen lucht doorlaten ontstaat er roest in de leidingen. Dit zorgt voor een langzaam verwarmde ruimte. 

Doordat de vloerverwarming meer inspanningen moet leveren betekent dit dat de energierekening ook hoger wordt. Hiervan is sprake als je een hoog verbruik van gas waarneemt en de vloerverwarming redelijk koud aanvoelt

Voordeel van werking van vloerverwarming: minder energie dan andere radiatoren

Voordelen werking van vloerverwarming

De werking van vloerverwarming brengt veel voordelen met zich mee. Vloerverwarming verbruikt 25% minder energie dan andere radiatoren. Dit is omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen meer hoeft te leveren, omdat de temperatuur constant blijft. Ook de warmtesystemen verwarmen efficiënt. Het rendement van vloerverwarming is hierdoor gunstig.

Doordat vloerverwarming gelijkmatig de warmte verdeeld vanaf de grond heb je sneller een gevoel van comfort. Wanneer het winter is kan je gewoon blootvoets in huis lopen. Vloerverwarming werkt met stralingswarmte, hierdoor komt er geen stof vrij en onderhoud is na installatie niet meer nodig. Dit is heel voordelig voor mensen met allergieën. Ook zal dit de luchtvochtigheid van je woning bevorderen.

Wanneer je optimaal wilt profiteren van de werking van vloerverwarming, dat resulteert in een beter wooncomfort, is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Met vloerverwarming haal je het beste uit je huis, want het is volledig onzichtbaar. Hierdoor kan je elke ruimte maximaal benutten.

Vind dé beste vloerverwarming specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's