Voordelen van zonnepanelen

1040

Voordelen zonnepanelen

Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het wellicht fijn om alle voordelen van zonnepanelen duidelijk op een rijtje te hebben. Benieuwd naar de voordelen van zonnepanelen? Lees hier dan verder.

Zonnepanelen waren nog nooit zo voordelig

De prijs van zonnepanelen heeft een laagterecord verbroken en de vraag naar zonnepanelen neemt dan ook gestaag toe.

Natuurlijk is het aanschaffen van zonnepanelen een investering. Echter staan er ook veel voordelen tegenover: zo is het rendement de laatste jaren flink toegenomen en is de terugverdientijd gemiddeld 7-10 jaar.

Wist je dat je met de salderingsregeling nog meer kunt besparen? De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en vervolgens teruglevert aan het net, wordt weggestreept tegen de stroom die ontvangt. Dit is een gunstige situatie: je ontvangt voor het terugleveren van stroom namelijk hetzelfde tarief als het krijgen ervan.

Bekend is echter dat de salderingsregeling vanaf 2023 zal worden afgebouwd. Goed nieuws: het investeren in zonnepanelen blijft nog steeds aantrekkelijk. Benieuwd waarom? Lees hier dan verder.

Salderingsregeling zonnepanelen

Bijdragen aan een duurzame wereld

De term 'groene stroom' klinkt wellicht bekend. Minder energie verbruiken: niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee. Bovendien is het investeren in duurzame maatregelen vaak gunstiger dan een bedrag op de spaarrekening. Met zonnepanelen wek je eigen duurzame energie op en draag je bij aan een duurzame wereld.

Hoewel windmolens het grootste aandeel hebben in het gebruik van hernieuwbare stroom, heeft de productie van zonnepanelen de meeste groei doorgemaakt. Mooie cijfers: in 2019 werd er 21,8 miljard kilowattuur aan hernieuwbare energie geproduceerd én groeide groene stroom door zonnepanelen met 40%.

Benieuwd hoe jij verder kunt bijdragen aan een gezond milieu? Lees het hier.

Besparen op de energierekening

Het investeren in duurzame maatregelen is vaak gunstiger dan een bedrag op de spaarrekening. Bovendien wek je met zonnepanelen eigen energie op, waardoor je geen last heb van stijgende energieprijzen.

De terugverdientijd van zonnepanelen hangt bedraagt gemiddeld 7-10 jaar en is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen de hoeveelheid zonlicht per jaar, de schaduwval, de hellingshoek van de panelen, de oriëntatie van het dak en de energieprijzen een belangrijke rol in de uiteindelijke terugverdientijd.

Een zonnepanelenspecialist helpt graag om een goede inschatting te maken van de terugverdientijd in jouw situatie. Tips nodig voor het effectief vergelijken van offertes? Hier lees je hoe je de beste offerte en specialist kunt kiezen in 6 stappen.

Woningwaarde stijgt

Het laten installeren van zonnepanelen op het dak betekent dat ook de woningwaarde stijgt. Met zonnepanelen is er sprake van een beter energielabel en bovendien profiteer je van lagere maandlasten.

Wist je dat een woning gemiddeld met €5.000 in waarde stijgt bij de aanwezigheid van zonnepanelen? Bovendien geeft 44% van de woningzoekenden aan dat ze liever een huis kopen mét zonnepanelen. Ook mooi meegenomen: bij veel banken kunnen kopers van een woning met zonnepanelen een hogere hypotheek krijgen.

Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk

Als je investeert in zonnepanelen, wil je natuurlijk ook dat ze lang zullen meegaan. Gelukkig zijn zonnepanelen onderhoudsvriendelijk en is het raadzaam om de panelen één keer per jaar te laten reinigen.& Het laten onderhouden van zonnepanelen is extra belangrijk bij strenge weersinvloeden of een locatie die vervuiling en stof kan veroorzaken. 

Het is sterk aan te raden het onderhoud van zonnepanelen te laten uitvoeren door een specialist. Het is namelijk belangrijk dat er geen schoonmaakmiddelen of schurende borstels worden gebruikt. Dit kan de zonnepanelen blijvend beschadigen, waardoor de opbrengst zal afnemen. 

Meer weten over het onderhouden van zonnepanelen? Lees hier dan verder.

Subsidiemogelijkheden

In 2020 zijn er voor huiseigenaren geen landelijke subsidies voor het aanschaffen voor zonnepanelen. Gelukkig zijn er wel andere mogelijkheden om het investeren in zonnepanelen nog aantrekkelijker te maken. Zo zijn er gemeenten met subsidieregelingen en speciale gunstige leningen. 

Ook het btw-bedrag kun je over de investering terugkrijgen. Het gaat hier om een btw-tarief van 21%. Hier lees je meer over het btw-tarief.

Vind dé beste zonnepaneel specialisten en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's