1040

Voordelen zonnepanelen

Je ziet in Nederland steeds meer mensen die zonnepanelen aanschaffen. Misschien heb je al een aantal buren in de straat met zonnepanelen op hun dak! Maar wat zijn de voordelen en nadelen van zonnepanelen nou precies? We hebben alles voor je onder elkaar gezet!

Financiële voordelen

We beginnen met een van de belangrijkste redenen om zonnepanelen aan te schaffen: de financiële voordelen! Je vaste lasten dalen namelijk met zelf opgewekte energie. Vanaf de eerste dag dat de panelen op je dak liggen, kun je het maandelijkse voorschot bij je energieleverancier verlagen. De financiële voordelen zijn vaak doorslaggevend in de keuze om voor zonnepanelen te gaan.

Salderingsregeling

Afhankelijk van het aantal panelen dat je op je dak legt, kun je zo goed als zelfvoorzienend zijn in de energiebehoefte van jouw huishouden. Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dankzij de huidige salderingsregeling kun je stroom als het ware 'terugleveren' aan het elektriciteitsnet dat je gebruikt. Dit wordt dan weggestreept tegen de stroom die je ontvangt. Dit noem je ook wel salderen. Dankzij deze regeling wordt je energierekening op jaarbasis nog lager!

De huidige salderingsregeling is geldig tot 2023. Het is dus een uitstekend moment om jouw dak om te toveren tot een zonnedak.

Snelle terugverdientijd

Natuurlijk vraagt de aanschaf van zonnepanelen wel een investering. Gelukkig wordt zelf energie opwekken steeds goedkoper, de prijzen van zonnepanelen dalen namelijk! Ook profiteer je van een zeer aantrekkelijk rendement. Dankzij de besparing op energiekosten heb je jouw zonnepanelen in gemiddeld 6-7 jaar terugverdiend! » Meer over rendement & terugverdientijd

Stijging woningwaarde

Een ander financieel voordeel van zonnepanelen heeft te maken met de waarde van je woning. Wanneer je zonnepanelen op je dak laat installeren, heeft dit direct invloed op je woningwaarde. Een huis stijgt gemiddeld €5.000,- in waarde wanneer er zonnepanelen op het dak liggen.

Ben je van plan je huis te verkopen? 44% van de woningzoekenden geeft aan dat ze liever een huis met zonnepanelen kopen. Jouw huis wordt dus in een klap stukken aantrekkelijker voor de verkoop! Kopers van huizen met zonnepanelen kunnen bij verschillende banken een hogere hypotheek krijgen.

Voordelen voor het milieu

Naast de financiële voordelen bieden zonnepanelen ook voordelen die een positief effect hebben op het milieu. Door je eigen zonnestroom op te wekken draag je bij aan een duurzamere planeet. Je produceert je eigen energie. Zonder uitstoot, stank of lawaai.

Minder CO2-uitstoot

Traditionele ‘grijze’ energiebronnen, zoals gas, aardolie en steenkool, stoten veel koolstofdioxide (CO2) uit bij de verbranding. Bij het opwekken van ‘groene’ stroom via zonnepanelen komt juist geen CO2 vrij. Een woning met 10 zonnepanelen bespaart hierdoor in 2020 gemiddeld 1.250 kilo CO2-uitstoot per jaar (bron: MilieuCentraal).

De CO2-uitstoot van je woning daalt dus omdat je huishouden door een groene energiebron van stroom wordt voorzien. Hierbij is er geen CO2-uitstoot. Zonnepanelen mogen alleen niet volledig CO2-vrij worden genoemd, omdat er wel wat koolstofdioxide vrij komt bij de productie van de panelen.

Dus wil je bijdrage aan een groenere planeet? Dan zijn zonnepanelen een uitstekende keuze!

Zonnepanelen belastingvoordeel

Met zonnepanelen wek je zelf energie op. Hierbij lever je stroom terug aan je energieleverancier wanneer je meer opwekt dan je verbruikt. Je wordt in feite een klein energiebedrijf. En dus ook een soort eigen ondernemer. Het grote voordeel hiervan is dat je in aanmerking komt voor BTW-teruggaaf!

Bij de aanschaf van zonnepanelen betaal je 21% BTW over de panelen en de installatie. Bij een installatie van €4.700,- betaal je uiteindelijk minder dan €4.000,-.

Het belastingvoordeel loopt dus al snel op tot honderden euro's. Het loont om de BTW-teruggaaf goed te regelen. Solvari kan je hierbij helpen met onze BTW teruggaaf service.

Onderhoud voordelen

Een ander voordeel van zonnepanelen is dat ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Ook gaan ze vrij lang mee. Gemiddeld zo'n 25 jaar! 

Naast de zonnepanelen bevat een installatie ook een omvormer. Deze omvormer zet gelijkstroom uit de panelen om in wisselstroom. De levensduur van een omvormer ligt tussen de 10 en 15 jaar.

Het is raadzaam om de zonnepanelen een keer per jaar te laten schoonmaken. Zonnepanelen zijn namelijk vatbaar voor invloeden van het weer. Stof, bladeren, mos, of vogelpoep kunnen de werking negatief beïnvloeden. Laat het onderhoud uitvoeren door een specialist, dan hoef je zelf het dak niet op. Daarnaast weet je zeker dat de zonnepanelen niet beschadigd raken.

Door je zonnepanelen goed te onderhouden blijf je profiteren van een maximale opbrengst. Dit heeft weer een positief effect op je energiebesparing en terugverdientijd!

Nadelen zonnepanelen

Naast deze lijst van zonnepanelen voordelen bestaan er natuurlijk ook een aantal nadelen. Misschien vind je zonnepanelen niet mooi of passen ze niet goed bij de stijl van je woning. Om je huis van voldoende stroom te kunnen voorzien, is er in ieder geval een relatief groot dakoppervlakte nodig. Voor sommigen is dit juist een reden om niet voor zonnepanelen te kiezen.

De investering die je moet doen om de profiteren van een zonnedak ligt daarnaast nog redelijk hoog. Door de prijzen van zonnepanelen betaal je voor een gemiddelde installatie al gauw rond de €4.500 euro. Soms zijn er aanpassingen nodig in de meterkast die voor extra kosten zorgen. Zoals het aansluiten van een extra groep. 

Mocht deze investering op dit moment een uitdaging zijn, dan bestaan er ook financieringsmogelijkheden voor een duurzamere woning.

Investeren in zonnepanelen is echter financieel gezien nog steeds aantrekkelijk dankzij de BTW-teruggaaf en salderingsregeling. Wil je niet investeren, maar wel profiteren van de voordelen van zonnepanelen? Denk dan eens aan zonnepanelen huren.

Het is natuurlijk aan jou om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen en uiteindelijk een keus te maken. Voor vele huiseigenaren wegen de financiële voordelen zwaar mee in de aanschaf van zonnepanelen. Het is een investering, maar je verdient sowieso binnen 10 jaar weer terug. Daarnaast bespaar je jaarlijks al honderden euro's. Veel meer dan dat je verdient met spaargeld op de bank!

Rekenhulp

Wil je ontdekken hoeveel jij precies kan besparen met zonnepanelen? Met de zonnepanelen rekenhulp kom je er binnen 2 minuten (gratis en vrijblijvend) achter hoeveel je jaarlijks kan besparen!

Vind deskundige zonnepaneelspecialisten en ontvang vrijblijvend offertes.
Eerder bekeken pagina's